De premierverkiezingen hebben ten slotte succes gehad: vanmiddag is met meerderheid van stemmen een nieuwe minister president van Nepal gekozen: UML voorzitter Jhala Nath Khanal (61). Er was tegen de verwachting in slechts één ronde nodig om tot dit resultaat te komen. Hiermee komt een einde aan een machtsvacuüm dat meer dan zes maanden heeft geduurd en waarin zestien keer vruchteloos werd gestemd.
Khanal, geboren in Ilam (Oost Nepal), is de 34ste minister president van Nepal. Hij kreeg de meerderheid van de Constituent Assembly achter zich omdat Maoistenleider Pushpa Kamal Dahal zich terugtrok en de kandidatuur van de UML leider steunde, wetende dat hij zelf geen meerderheid zou behalen. Jhala Nath Khanal versloeg de NC kandidaat Paudel Ram Chandra Paudel and Madhesi Janadhikar Forum-Loktantrik voorzitter Bijaya Kumar Gachchhadar.
Achter de schermen
De vraag is: hebben de Maoisten daarmee de premierverkiezingen verloren? Een modern klinkend antwoord zou kunnen luiden: ‘Ja en nee’.
Ja: ze hebben geen premier geleverd, maar nee: iedereen weer dat Khanal – al sinds hij de leiding in de UML kreeg – een supporter is van de Maoisten. ‘Hij is een verkapte Maoist’, wordt in de wandelgangen gefluisterd.
Pushpa Kamal Dahal heeft eieren voor zijn geld gekozen door de UML kandidaat voor te laten gaan. Het wisselgeld dat Khanal voor diens steun zal moeten betalen is naar verwachting niet gering. Uit betrouwbare bron: ‘Khanal zal moeten doen wat Dahal hem opdraagt’.
Met een beetje overdrijven zou men kunnen zeggen dat de Maoisten precies hebben gekregen wat ze wilden: macht achter de schermen (daar zijn ze van oudsher heel erg goed in) en met de UML samen een absolute meerderheid in het parlement, zodat de Nepali Congres partij, de Madhesi partijen uit het zuiden en de vele splintergroeperingen het nakijken hebben. In die kringen is het geknars van tanden luid en duidelijk te horen.
Dahal sprak zoete woorden: ‘My party has acted for the sake of the nation and people, by supporting Khanal to end the status quo. We have decided to sacrifice once again to show that we Nepalis can decide for ourselves.’
Er zal nu zeker vaart worden gemaakt met het schrijven van de grondwet, die op 28 Mei af moet zijn. Niemand gelooft dat die termijn gehaald zal worden maar in elk geval kan er nu een begin worden gemaakt.
en nu maar hopen dat ze van de fouten uit het verleden van het communistische oostblok geleerd hebben
Een regering vormen gaat in Nepal toch nog sneller dan in België
Zal het nu voor de armen op het platteland eindelijk eens beter worden? Ik hoop het van ganser harte!