Rijke Maoïsten

 

2007-1De integratie van de Maoïstische ex-strijders in het Nepalese leger raakt in een stroomversnelling (zie ‘Doorbraak in het Vredesproces’, Nepal Nieuws, 2 November 2011), maar de golven zijn hoog.
Er zijn verschillende issues die om aandacht vragen. Zoals: was de schatting over het aantal PLA strijders van de Verenigde Naties indertijd wel correct? Er zijn nu drieduizend combatants ‘zoek’. De Maoïsten ontvingen derhalve elke maand 27 miljoen roepie (270.000 euro) ten onrechte als allowances uit de staatskas.

00010003

Dit niet alleen. De partij hield van elke toelage aan een strijder maandelijks duizend roepie achter als ‘deposit’ – sinds November 2006 tot op heden. Er waren officieel 19525  Maoïsten in de kampen. Een eenvoudige rekensom leert dat er dus sprake is van 1.17 miljard roepies (ongeveer 11 miljoen euro) die nooit werden uitbetaald aan de soldaten – en die ‘ergens moeten zijn’. Niemand weet precies waar. Een deel van het geld is geïnvesteerd in verschillende ondernemingen, zoals een ziekenhuis en zelfs een FM radio station. De vraag is of de manschappen hun rechtmatig deel ooit nog zullen zien.

0002Wat gaan al die ex-strijders doen? Bijna zevenduizend willen met pensioen (voluntary retirement) en krijgen daarvoor een bedrag tussen de vijf- en negenduizend euro, een kleine negenduizend willen dienen in het Nepalese leger (integration), en duizend moeten nog een beslissing nemen. Slechts een handjevol willen weer in de maatschappij gerehabiliteerd worden.

 

Hoogste officier

02

01Om het Nepalese leger binnen te komen is er stevig gedrang aan de poort. Verschillende Maoïstische PLA-commandanten willen de hoogste officier worden, daarbij gesteund door elkaar beconcurrerende partijbonzen. Ellebogenwerk op alle niveaus, dus.

Toch schiet de integratie op, getuige de coördinator van het integratieproces, Balananda Sharma. Met als kanttekening dat er veel meer mensen in het leger willen dan  verwacht.
Waarom? Sharma: ‘Je moet deze PLA strijders zien als mensen die van geweren houden, én tegelijk zekerheid willen – dus in het leger gaan. Ten tweede tellen hun dienstjaren in de Maoïstische PLA mee, en dat is gunstig voor hun pensioen. Ten derde is er sprake van een interne machtsstrijd binnen de Maoïsten. Leiders moedigen hun sympathisanten aan om dienst te nemen, om zo hun invloed in het leger te vergroten. Tenslotte wordt het Nepalese leger door de Verenigde Naties veel gevraagd als  ‘peace keeping force’ – en dat levert veel op, ook voor gewone soldaten.’

 

Extra tijd voor de grondwet

De zoveelste periode waarin de nieuwe grondwet moest worden geschreven is inmiddels verlopen, maar het mag geen verbazing wekken dat er een nieuwe timeline is vastgesteld: de partijleiders hebben zichzelf zes maanden extra gegeven voor deze constitution drafting.
Er zijn nog veel losse eindjes vast te knopen en gemene reuzietjes te beslechten. Alle meningsverschillen worden bijgelegd vóór 30 December (volgens de strenge agenda), behalve het heikele punt van de staatsinrichting (state restructuring). Na 30 December volgt een imposante serie deadlines, die tenslotte zal resulteren in het uitroepen van de nieuwe grondwet op 27 Mei.

Verschillende wenkbrauwen gingen al snel omhoog in kringen van Singha Durbar Watchers. Zelden zo’n daadkracht vertoond op papier. Zou het werkelijk lukken?
Aan de omvang van de regering kan het niet liggen. Premier Baburam Bhattarai heeft kans gezien om het grootste kabinet uit de geschiedenis van Nepal te formeren: in totaal 46 ministers staan aan het roer. Het publiek begrijpt het wel: ‘Logisch, de arme man moet iedereen te vriend houden. Zelf heeft hij slechts vijf vertrouwelingen in het kabinet, de overige minsters heeft hij benoemd om zijn tegenstanders zoet te houden.’

2011-12-03-205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeeldingen voor vergroting

One thought on “Rijke Maoïsten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *