Veertien duizend kilo marihuana…

Is het vreemd dat de hardliners in de Maoïstische partij steen en been klagen over de ‘lakeien van het kapitalisme’? Maoïstenleider Pushpa Kamal Dahal is akkoord gegaan met Mao005-1het volgende compromis: “Political parties have agreed not to impose any kind of ceiling on personal property and land possession in the new constitution, but increase taxes on the rich.”

De Maoïstische partij staat al geruime tijd op het punt te splitsen, maar de pers besteedt er niet veel aandacht aan, omdat de haviken hun sleetse retoriek al jaren hanteren.
Desondanks leest het wel lekker: “Foreign lackeys are betraying the dream of revolution” , tegenover:  “The radicals are warmongers and ultra-leftist adventurers hell-bent on spoiling the party’s political achievements.”
Zo. Dat is er uit.

Is het wegens dit Maoïstisch geruzie dat Premier Wen Jiabao van China zijn aanstaande bezoek aan Nepal

Gvt003-3 plotseling afzegde? Waarschijnlijk niet. Baburam Bhattarai, de Nepalese premier, had misschien publiekelijk een beetje snel opgehakt over dit bezoek, zonder dat hij een duidelijke bevestiging van China had gekregen. Of zouden de krantenkoppen over de vijf miljard dollar, die Nepal verwacht van China te kunnen ‘lenen’, enige irritatie hebben gewekt?

 


Dienstauto’s

Gvt002Op last van het hooggerechtshof moeten alle oud-ministers hun dienstauto’s inleveren. Dat is nieuw. Want eenmaal minister héb je zo’n voertuig – en teruggeven was nooit de bedoelding, toch?
Het lijkt te werken. Vele oud-ministers geven gehoor aan het verzoek, zelfs de Maoïsten. Het scheelt de staatskas de aanschaf van nieuwe dienstauto’s voor de 49 pas aangetreden ministers.

Toch heeft niet iedereen het helemaal begrepen, getuige een spotprent in de krant (waarop oplettende lezers de persoon van oud premier Deuba kunnen herkennen).


Marihuana

Var001-1Mogen wij in Nederland trots zijn als de politie weer eens honderd kilo marihuana in beslag neemt, in Nepal pakt men dit soort zaken groter aan.
Veertien duizend kilo in één keer. Drie maanden geleden twintig duizend. En wat doe je er mee? Gewoon de fik er in, want daar is niet tegen op te blowen.

Klik op de foto om de omvang van dit genotmiddel ten volle tot u te laten doordringen.


De Digitale Ruimte

CdS002Cas de Stoppelaar schreef een paar boeken over Nepal, zoals de Lotuseters (1983), Beethoven in Darjeeling (1990) en OlifantenPolo  (2005) .
De auteur: “De eerste twee verhalenbundels waren al jaren uitverkocht, maar mensen vroegen telkens om een herdruk. Dat leek me nogal ouderwets. Dus nam ik op bergschoenen een grote stap in de digitale ruimte: het E-boek!”

De boeken kunt u downloaden – als Epub of Pdf, geschikt voor iPads en alle eReaders  –  op de site www.casdestoppelaar.nl.

Kerst

De redactie van Nepal Nieuws is vermoeid na een  jaartje Nepal watchen. Dus zijn wij off line de komende periode. Mocht Nepal van de aardbodem verdwijnen, dan leest u dat vast wel in de krant.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

One thought on “Veertien duizend kilo marihuana…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *