Artists for Nepal

De aardbeving in Nepal is een draak met vele koppen. Mensen zijn dood, gewond of ontheemd. Vele huizen en tempels zijn ingestort. De grote schok kwam, de naschokken bleven komen en gaan. Er zijn aardverschuivingen die dorpen en dalen onbewoonbaar maken. De moesson staat op uitbreken dus de situatie wordt er niet beter op. Dit niet alleen, de geestelijke toestand van veel Nepalezen is even fragiel en beschadigd als de bodem onder hun land.

Nederlandse kunstenaars die een relatie met Nepal koesteren, hebben zich verenigd in het initiatief Artists for Nepal, met als doel de beschadigde kunstschatten van Nepal te helpen restaureren. Het herstel van de Cultural Heritage van Nepal is van onschatbare waarde op langere termijn. Daar zetten zij zich ons voor in. Voor de Nepalezen is religie een onderdeel van het dagelijks leven en hun cultuur.

Artists-for-Nepal-Uitnodiging

Wie doen mee?
Bekende Nederlandse kunstenaars stellen hun werk ter beschikking  aan de verkooptentoonstelling bij Galerie Ramakers in Den Haag, die van zondag 28 juni t/m zondag 5 juli wordt gehouden. De werken kunnen in deze periode bekeken worden zowel in de Galerie  als op de website, waarna u uw bod uit kunt brengen via de website van Artists for Nepal. De werken worden aangeboden vanaf ongeveer 60% van de originele verkoopwaarde, met andere woorden: het is een uitgelezen kans op voordelig een werk te bemachtigen en uw kunstcollectie uit te breiden. Dit bedrag zal voor honderd procent, deskundig en zonder omwegen, in het getroffen centrum van Kathmandu wordt geïnvesteerd.

Doel
Na onderzoek in Kathmandu is gekozen voor de restauratie van de ‘Bagmati Promenade’. Dit is de oever aan de noordzijde van de heilige Bagmati rivier, vanaf de brug die Kathmandu met Patan verbindt tot aan de brug bij Teku meer naar het westen. Deze strook van ongeveer een kilometer lengte herbergt vele – kleinere – heiligdommen die met de aardbeving zijn ingestort of al beschadigd waren door verwaarlozing. Het zijn objecten die een rol spelen bij de oorspronkelijke functie van deze heilige rivier, die werd gebruikt om doden te verbranden op de ghats (traptreden naar de rivier).004-1

Los van het herstel van het cultureel-historische karakter van dit gebied, is het ook een mooi voorbeeld hoe in Kathmandu de streetscape steeds meer aandacht krijgt. Restauratie van de grote en bekende (pagode)tempels is noodzakelijk (daarin wordt al voorzien door ‘grote fondsen’), maar gelukkig is er in toenemende mate ook aandacht voor het – met kleinere heiligdommen gelardeerde – straatbeeld dat de laatste tientallen jaren ernstig is verwaarloosd.002-1

Zonder overdrijving kan men stellen dat deze ‘Bagmati Promenade’ de potentie heeft om weer te worden tot een aantrekkelijke en interessante rivieroever door deze in oude glorie te herstellen, zeker nu er een aanvang is gemaakt met het schoonmaken van de rivier zelf.

Organisatie
De  actie Artists for Nepal staat onder auspiciën van het Consulaat van Nepal in Nederland en Galerie Ramakers, daarin samenwerkend met de Tulip Gurans Foundation, een organisatie die de culturele betrekkingen tussen Nederland en Nepal behartigt. (‘Gurans’ betekent Rododendron, de nationale bloem van Nepal.)
De Nepalese bestuursleden van de Stichting zijn Sangeetha Thapa, de curator van KIAF (Kathmandu International Art Fair, die zijn derde editie gaat beleven) en tevens eigenaar van de vooraanstaande Siddhartha Gallery, en de gezaghebbende journalist Kanak Mani Dixit, die veel over de cultuur van Nepal schrijft. De Nederlandse bestuursleden zijn Cas de Stoppelaar, de Consul Generaal van Nepal in Nederland, en Catalijn Ramakers, eigenaar van Galerie Ramakers in Den Haag.

‘Devasthal’
Kanak Mani Dixit schreef het volgende:
“I think it is a very good idea to concentrate on the ‘Bagmati Promenade’ stretch from Tripureswhor to Teku. Yes, it is true that all of Kathmandu is hit and damaged, but this is an area of heritage which really has no patron… but it has the most fabulous monuments.
Besides, by doing this stretch, we will help do two extra things: (1) create a promenade for the urban population which has nowhere to go outdoors and (2) help bring the middleclass to the river front so that they will start to support the idea of cleaning up the Bagmati.
Architect John Sanday has done detailed architectural work of this area, so that even with the destroyed building we know what was there before. The local communities are active. The Kathmandu Municipality has a committed coordinator to this project. And there is a Bagmati Walkway Facebook that is worth looking at.
The idea would be that the money you raise will go toward a catalytic process, which will trigger more action which we can discuss… but firstly, it is a fact that the area has been badly destroyed by the earthquake and we may lose the promenade before we have even discovered its true importance.
It is a true ‘Devasthal’ – area of the gods.”

003-1

Artists for Nepal
Opening op zondag 28 juni 

Aanvang 15:00 uur, opening 15:30 uur.
Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, 2513 CL Den Haag
De tentoonstelling zal worden ingeleid door Cas de Stoppelaar, Consul Generaal van Nepal in Nederland. Daarna zal Joop van Caldenborgh (verzamelaar) de tentoonstelling openen.

Bezoek de website: http://artistsfornepal.nl/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *