Nieuwe Tijden en de kogels van Prins Paras

imageNieuwe Tijden, een Nieuwe Pen. Tot enige tijd geleden werden regelmatig ‘Nepal Nieuws’ berichten verstuurd aan een email-adressenbestand dat elke dag groeide. Onder meer het bijhouden van dat bestand leverde onevenredig veel werk op, vandaar dat de stroom nieuwsberichten haperde.

Vanaf vandaag pakken wij het moderner aan: een blog. U krijgt nu een automatisch gegenereerde email als er een nieuw bericht is. U kunt nu ook zelf ‘subscriben’ of ‘unsubscriben’ via de site. Ook kunt u een ‘comment’ plaatsen. Zelfs kunt u dit allemaal volgen via Twitter: www.twitter.com/nepalnieuws.

Het ‘Nieuwe Nepal Nieuws’ wordt hierbij feestelijk ingeluid met een stuk lokaal divertimento uit Nepal. Prins Paras – ex kroonprins van Nepal en zoon van de verdreven koning Gyanendra – heeft afgelopen weekend het vuur geopend op Rubel EX_CP_PARAS 2Choudhary, schoonzoon van de Minister van Buitenlandse zaken Sujata Koirala.

De twee ontmoetten elkaar in Tiger Tops, een luxueuze lodge in Chitawan, het zuidelijke wildpark van Nepal. Tijdens het ‘informele diner’ ontstond een meningsverschil: Paras beschuldigde de familie Koirala (met name de afgelopen voorjaar overleden grootvader Girija Prasad Koirala, ex-premier van Nepal) verantwoordelijk te zijn voor het afzetten van zijn vader als koning – hetgeen Rubel betwistte, waarop Paras besloot zijn mening kracht bij te zetten met het afvuren van een serie kogels. Dat gaf enige consternatie in het overigens zo gedistingeerde Tiger Tops.

Wat gebeurde er precies? Lezen wij de woorden van slachtoffer Rubel in een interview vanmorgen: ‘Initially Paras was very nice, he was friendly, we were sitting and talking in a pleasant manner. Then after a few drinks, he said: “You guys are the main reason for demolishing our monarchy.” He said: “You took away our society.” He pointed the gun at my forehead: “You better believe in monarchy, in my life – I am otherwise going to finish you and your whole family tonight.” At that point I was actually shaking like anyone would. He threw a bottle at my face but that bottle didn´t hit me. Then he fired in the air.”

Het valt dus wel mee, niemand gewond, maar het is niet de eerste keer dat Paras zijn toevlucht neemt tot dit type overtuigingskracht. In de periode dat hij nog gewoon Prins van Nepal was, legde hij al eens een zanger het eeuwige zwijgen op met een pistool dat hij altijd bij zich droeg voor noodgevallen, maar voor dat akkefietje is hij nooit voor de rechter gekomen. 6126

Nu lijkt het er anders uit te zien: ‘Nepali Congress (NC) president Sushil Koirala [ook familie] has demanded immediate arrest of ex-Crown Prince Paras Shah for opening fire at Rubel Choudhary.
Issuing a press statement on Monday, the NC president said that the government should immediately arrest him as he has admitted to have opened fire at Choudhary. Koirala also expressed dismay over the delay in initiating action against the ex-Crown prince.’

Vooral het woordje ‘should’ in vorige zin doet vermoeden dat het recht nog eventjes zijn loop moet zoeken – zelfs al is Paras officieel geen Nepalese prins meer en woont hij in Singapore.

Desondanks: The Home Ministry on Monday formed a three-member team headed by Deputy Inspector General of Nepal Police Ganga Prasad Pandey to investigate the shooting incident involving former crown prince Paras Shah at the Tiger Tops Lodge.
Paras is nu gesignaleerd in Pokhara, waar hij naar toe is gevlogen in een helikopter. Hij verblijft in het Fulbari Hotel.

8 thoughts on “Nieuwe Tijden en de kogels van Prins Paras”

 1. Dat Gyanendra en zoon criminelen zijn, was al veel eerder duidelijk.
  Onvoorstelbaar dat Paras nog gewoon vrij rondloopt.
  Schande!

 2. Prachtig dit weer te mogen lezen.
  Ik ben blij de man gemist te hebben tijdens ons bezoek aan Tiger Tops.
  Laat aub weten wanneer Fulbari weer veilig is!

 3. Ik kan me aansluiten bij de vorige reacties, goed dat Nepal nieuws weer in de lucht is.
  Blog ziet er goed uit, overzichtelijk.

 4. Goede blog met het belangrijkste van Nepal samen! Doe zo verder en nog meer….!
  Namaste uit België!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *