PLA commando overgedragen – Maoistenleider Dahal spreekt vlammende woorden – Westelijke route langs de Himalaya

Nu de UNMIN is vertrokken moet er toch iemand op de ex-PLA strijders letten. Na maandenlange onderhandelingen was het vandaag zover: het bevel over de PLA (voluit: United Communist Parties of Nepal (Maoist)’s People’s Liberation Army) is tijdens een grootse plechtigheid in Chitwan overgedragen aan de Army Integration Special Committee (AISC) onder leiding van de premier.

jan_22_11_function_organised_bPremier Madhav Kumar Nepal and Maoistenleider Pushpa Kamal Dahal tekenden een overeenkomst waarin dit wordt vastgelegd.

“PLA has now become a security organ of the state. It should play important role in national security,” zei Dahal. Hij beschreef het overdragen van de PLA strijders ‘aan de staat’ als een grote stap vooraards, het toont de bereidheid van de Maoisten om het vredesproces tot een goed einde te brengen.

De premier zei op zijn beurt: “You have formally come under Special Committee. The Secretariat of the Special Committee will now make necessary arrangements.”

3882Welke ‘arrangements’ dat zijn, is nog onduidelijk. Er zijn ongeveer 19500 PLA strijders, die in speciale kampen (cantonments) wachten op integratie in het reguliere leger, of op een andere wijze weer deel moeten gaan uitmaken van de Nepalese samenleving.

Vijf dagen respijt

Inmiddels schiet het nog steeds niet echt op met de vorming van een nieuwe regering. De tijdslimiet die de president had opgelegd, is verlopen. De drie grote partijen (Maoisten, NC, UML) hebben wederom uitstel gevraagd omdat elke vergadering die tot ‘consensus’ had moeten leiden, tot op heden ‘inconclusive’ is gebleken.
De woordvoerder van de president: “President Dr Ram Baran Yadav Friday extended the deadline to the political parties to form a consensus government by five more days as the first deadline came to an end.”

De regering van Nepal is demissionair sinds aflopen Juni. De verkiezing van een nieuwe premier is zestien maal mislukt – en toen gaf men het op.

Met name de grootste partij in het parlement, de Maoisten, is intern steeds ernstiger verdeeld. dahalPushpa Kamal Dahal hield op 18 januari een redevoering die er niet om loog: “Our immediate policy is to launch a revolt to achieve the constitution of a people´s federal democratic republic in Nepal.”

Hij sprak tot 5000 kaderleden die bijeen waren gekomen om te worden ‘getraind’ in het Maoistische gedachtengoed. Wellicht liet hij zich een beetje meeslepen door emoties toen hij in vlammende bewoordingen uitriep: “The party´s immediate goal is to seize state power through a people´s revolt and establish ‘people´s federal republic’ in the country.”

Tweede man Baburam Bhattarai is nu zwaar beledigd want hij kreeg niet het woord tijdens de bijeenkomst, hoewel dat volgens zijn eigen zeggen wél was beloofd – en wel door de Central Committee.

Dahal’s en Bhattarai’s visies op de toekomst vertonen toenemende verschillen. Bhattarai wordt door Dahal beschuldigd van onder meer ‘sympathie voor India’ – en dat ligt in kringen van Maoisten uitermate gevoelig.

Deze interne machtsstrijd is al enige tijd in volle gang. Een splitsing van de partij lijkt niet uitgesloten. Het zou koren op de molen zijn van politieke tegenstrevers – de partijbonzen binnen de NC en UML.

Nog los van persoonlijk politiek gewin – áls de Maoisten zouden splitsen is het maar de vraag of het land er iets mee opschiet. Ongetwijfeld krijgen de hardliners binnen de Maoisten dan weer een kans om bijzonder onvriendelijk te gaan doen, met alle negatieve effecten van dien.

Zolang Dahal zijn stem verheft in felrode bewoordingen, houdt hij de haviken in zijn partij achter zich – en door vervolgens telkens niet te doen wat hij zegt, hebben de duiven geen goede redenen om hem af te zetten.
Kortom: politiek balanceren is the need of the hour. En Dahal beheerst die techniek als geen ander.

Go West

Recent werd een nieuwe vliegroute geopend boven Nepal. Om naar het westen (New Delhi en verder) te vliegen, stuurt de piloot niet eerst naar het zuiden (en vliegt vervolgens op grote afstand van de Himalaya), maar gaat over Pokhara heen. De afstand naar New Delhi kan zo in vijftien minuten minder worden afgelegd.
Kunda Dixit, hoofdredacteur van de Nepali Times, vloog deze route en maakte onderstaande foto’s

him11

Na de start in Kathmandu worden Langtang, Sishapangma and Dorje Lakpa zichtbaar boven de nevels.

him2

Vervolgens de toppen van de Ganesh Himal, ten noordwesten van Kathmandu.

De Siringi Himal

Bij het passeren van de 25000 voet hoogte, van links naar rechts de Manaslu, Ngadi and Himalchuli

Vlak voor Pokhara, de Annapurna 2 (het zwarte ‘brood’ in het midden), met links langs de ridge de Annapurna 4. Rechts Lamjung.

Annapurna 1 (rechts) met de Nilgiri (links) en de Tilicho Peak (midden). Mustang en het droge Tibetaanse plateau in de verte.

Rechts is de Machapuchare zichtbaar, met de ‘vissestaart’ schaduw op de flank van de Annapurna 4. In het midden Annapurna Sanctuary met Annapurna 1 er boven.

De diepste kloof ter wereld, de Kali Gandaki, tussen de Dhaulagiri (links) en de Annapurna (rechts).

Jaljala Himal in centraal-west Nepal op de grens tussen Rukum and Dolpo

Kanjiroba in de verte – met de Jumla Vallei, het zwarte gebied in het centrum

 

De Mount Kailash in de verte, achter de Trishul in Kumaon (India)

Het vliegtuig buigt nu af naar het zuiden. De Indiase Ganges vlakte is zoals vaak in dit jaargetijde bedekt met grondmist.

2 thoughts on “PLA commando overgedragen – Maoistenleider Dahal spreekt vlammende woorden – Westelijke route langs de Himalaya”

  1. Wat een schitterende serie van de zo bekende toppen! goed initiatief deze te tonen, welke vlieg maatschappij volgt deze route? En geheel eens met Fons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *