Nachtwerk

Het wordt weer spannend in Nepal nu de nieuwe ronde premierverkiezingen voor de deur staan. Na zestien mislukte pogingen sinds afgelopen Juni is er nu een commissie in het leven geroepen, de Business Advisory Committee (BAC), die de demissionaire regering adviseert hoe het nu verder moet.

imagesDe spelregels om te winnen zijn als volgt: indien er maar één kandidaat is, moet deze de absolute meerderheid halen van de stemmen die worden uitgebracht in het parlement. Als er twee of meer kandidaten zijn geldt hetzelfde, absolute meerderheid is een vereiste. Indien dit (onverhoopt, doch naar verwachting) niet wordt gehaald gaan alle kandidaten door naar de tweede ronde.

Als tweede poging ook geen winnaar oplevert, gaan de eerste twee kandidaten door naar de laatste ronde. Wanneer dan nog steeds geen belissing valt, begint het hele proces van voor af aan.

De eerste ronde is gepland voor 3 Februari, de tweede ronde twee dagen later, en de finale vindt plaats op 6 Februari.

Not yet ready

De strijd zal niet eenvoudig zijn, want de drie grote partijen liggen – evenals het afgelopen half jaar – ver uit elkaar, getuige de koppen die de Nepalese kranten dag in dag uit sieren:

“NC, UML ‘not yet ready’ for Maoist-led government.”
”Major three make no headway for consensus as second presidential deadline draws near.”
en varianten op dit thema.

Leiders van de UML en NC zeggen dat een regering o.l.v. Maoisten onacceptabel is omdat de integratie van de Maoïstische strijders (in het reguliere leger en in de maatschappij) pas aan het begin staat. Sterker nog, de overeenkomst om deze PLA combatants onder toezicht van de Army Integration Special Committee (AISC) te plaatsen wordt door hen zelfs ‘pure theorie’ genoemd (zie ook Nepal Nieuws van 22 Januari).

Wel wordt er druk overleg gepleegd. Heel druk zelfs, en ook voortdurend. Door vele belanghebbenden, wier aantal met de dag lijkt te groeien.

UML voorzitter Jhala Nath Khanal, die van Maoïstische sympathieën wordt verdacht, zei dat de drie partijen overeengekomen zijn om bilaterale en tripartiete gesprekken te blijven voeren “omdat de door de president Yadav ingestelde deadline a.s. woensdag afloopt.” Het wordt dus nachtwerk.

Wat ook nachtwerk is, het is stropen van groot wild, zoals rinocerossen en tijgers. Hierover meer in het volgende Nepal Nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *