Muizen Zaken

NepalNieuws is de zomer goed doorgekomen. Zomerslaap? Zeker. Zoveel gebeurde er niet in Nepal. Wel is er een erg natte moesson, waardoor de ‘load shedding’ terugliep. Ander voordeel: een goede oogst. En tussen de regendruppels door heerste er een oeverloos  – pardon – eindeloos debat over het wel-of-niet (moeten) aftreden van prime minister Jhala Nath Khanal (UML), die het ‘peace process’ en de ‘new constitution’ niet tot een ‘logical conclusion’ kon brengen, ondanks zijn verwoede pogingen.
Dus… op 29 Augustus werden er verkiezingen in het parlement gehouden voor een nieuwe premier, met als resultaat: 

10

 

Baburam, sinds jaar en dag al de ‘tweede man’ van de Maoïsten (na chairman Pushpa Kamal Dahal) krijgt eindelijk zijn kans. Eerder was hij al Minister van financiën onder Dahal. De moeizame verhouding tussen de twee leiders is, althans voor de foto, geheel verdwenen. Dat wil niet zeggen dat de problemen bij de Maoïsten meteen voorbij zijn.

12

13
Tip: Klik op de foto’s om het beeld te vergroten.

Facties

Er zijn in feite drie ‘facties’ binnen de partij: die van Dahal, van Bhattarai en die van de ‘fundamentalist’ Mohan Baidya.

Bhattarai ging volgens Baidya direct in de fout toen hij als kersverse premier de sleutels van het wapendepot van de Maoïsten overdroeg aan de ‘Special Committee’. In dit wapendepot zijn – onder eertijds toezicht van de Verenigde Naties – de wapens opgeslagen die de Maoïsten hadden ‘aangemeld’ bij de VN.  Als controle kwam er een camera te hangen, de lens gericht op het slot, zodat de Maoïsten niet stiekem naar binnen konden.

Nadat de VN uit Nepal was vertrokken, kwam er een ‘Special Committee’ die zich met de controle verder zou bemoeien. Deze commissie verzocht de Maoïsten de sleutels te overhandigen, zodat (1) de discussie over het vredesproces verder kon gaan (een eis van de oppositie in het parlement, zoals de Congres Partij), en – als deze hobbel was genomen – (2) er verder aan de nieuwe grondwet gewerkt kon worden.

6

Mohan Baidya was furieus: ‘Wij keuren dit ten sterkste af. Het is een poging tot zelfmoord van onze partij. Als we dit doen raken we alle controle kwijt over de toekomst van het land en over onze idealen.’

Ondanks deze boze woorden houden de leiders hun poot stijf:

12

Het kabinet is thans in de maak (hoe groot zal  het worden? De stand vandaag is 13 ministers). Deenemende partijen tot op heden: de Maoïsten zelf en het Madhesi Forum.

Het goede nieuws voor het kabinet is dat de bevolking in Nepal betrekkelijk positief is. Commentaren: ‘Bhattarai is de meest betrouwbare Maoïst. Dus geven we hem een kans.’ En: ‘Als hij niet slaagt als premier, zijn we terug bij af. Dus zullen ze wel moeten slagen.’

Muizenzaken

De Nepalese Airlines Corporation (NAC) heeft zo haar eigen (grote) problemen. Een muis (of een gezinnetje muizen) gijzelt de Nationale Luchtvaartmaatschappij (momenteel bestaande uit één vliegtuig).

We nemen de berichtgeving integraal over, om u geen detail te laten missen.

43

Alsof dit niet genoeg was, een dag later:

1

Nieuwe Aanpak in het Nieuwe Seizoen

Zoals u merkt, heeft Nepal Nieuws een nieuwe aanpak.

Meer koppen uit de kranten, waaronder de Republica, Kathmandu Post, Himalayan Times en NepalNews. Kort commentaar ertussen. Hoofdlijnen (voor zover in Nepal te ontdekken) of muizenissen (gemakkelijker waar te nemen, behalve in vliegtuigen). En vooral beeld.

Het beste is natuurlijk zelf te gaan kijken, in Nepal. Op het gevaar af door de Reclame Code Commissie op het matje te worden geroepen toch een tip: Arke Fly vliegt vanaf 23 September weer naar Nepal. Wekelijks in een Boeing 737-800 (zonder knaagdieren).

One thought on “Muizen Zaken”

  1. Het is weer lachen met de muizen – en langzaam lijken de Nepali’s toch meer resultaat te krijgen als onze Belgen bij het formeren van een regering.
    Tot november! Happy Tihar and Daisan for all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *