Aardbeving

Nepal is gisteren opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op de grens tussen Nepal en Sikkim. Het was de zwaarste aardbeving in 78 jaar. Er zijn een aantal naschokken geweest, met krant rond de 4 op de Richter schaal.

Capture

 

Het aantal doden bedraagt thans 9. In India telt het aantal slachtoffers tot op heden 36.

Drie personen kwamen om het leven door het instorten van de muur rond de Britse ambassade. Het ironische is dat juist de Britten grote nadruk leggen op het aardbevingsbestendig maken van hun gebouwen.

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tientallen huizen in het land zijn verwoest. In Kathmandu lijkt de schade mee te vallen.

Deskundigen zijn van mening dat naschokken een goed teken is:

7

De aardbeving was voelbaar tot in Pokhara.

9

Een Nederlander in Kathmandu schreef ons: ‘Wij waren met een paar mensen thuis rond die tijd. Mijn bandleden en ik waren bezig met een repetitie en we hadden net een stevig rocknummer onderhanden. Op een gegeven moment begon het huis in één richting heftig te schudden en mijn kompanen keken mij drie seconden aan alsof ze vonden dat ik nu wel heel heftig aan het trommelen was… Wederom enkele seconden later hadden we door wat er aan de hand was en renden we zo snel mogelijk met zijn allen de tuin in. In de tuin bleef de trilling aanhouden maar op een langzame golvende manier, alsof we op een schip stonden. De honden hebben geen enkele keer geblaft en dat bleek in meer huizen zo te zijn geweest, alleen de poes leek erg geschrokken.’
’Volgens de seismologen heeft de beving een minuut geduurd en waren er binnen een uur 14 naschokken, maar die hebben wij niet meer gevoeld. In 1934 was er de zwaarste beving die Nepal voor zover bekend ooit heeft meegemaakt en die duizenden doden op zijn geweten heeft.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *