Grondwet ellende

‘t Gaat niet zo lekker in Kathmandu, momenteel.  Morgen is de deadline waarop er  een grondwet moet zijn, maar de kans om een akkoord te bereiken dit weekend, is klein.
Het Hooggerechtshof heeft – ondanks verzoeken van de politieke partijen om nog drie maanden extra te mogen doorvergaderen – zich op 24 Mei onbuigzaam getoond: ‘Geen verlenging van de Constituent Assembly’

20120525 01De krant van een uur gelden: “The government has massively beefed up security in the capital, tougher especially in areas around the Constituent Assembly building at Naya Baneshwor, ahead of the May 27 deadline of the CA to issue the new constitution.”

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vijftienduizend man politie en veiligheidspersoneel de straat opgestuurd om mogelijke onlusten de kop in te drukken.

20120526 P02

20120526 P01De leiders van de politieke partijen lachen nog wel bij het verlaten van het Presidentiële paleis. Toch is er weinig reden tot vreugde.

De mogelijkheden zijn nu als volgt: óf er komt alsnog een grondwet (zondag voor midder-\nacht), óf er worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, óf de president neemt de macht in handen (presidential rule).
De laatste mogelijkheid is niet uit te sluiten, in feite neemt het leger dan de macht in handen. Een uitgaansverbod (curfew) vanaf zondag is dan waarschijnlijk.

Zeker is dat het de komende tijd bijzonder onrustig zal zijn in Kathmandu. Bandh op bandh, staking op staking.  20120526 P03Indien er geen curfew komt, zal de Maoïstische dissident Mohan Baidya en zijn aanhangers de straat opgaan om zijn eis voor 14 provincies ‘op basis van ethniciteit’.
En niet alleen hij: “Various groups have been staging demonstrations in Kathmandu on Saturday as the leaders of the major political parties make last ditch efforts to iron out differences on constitution drafting, a day ahead of the expiry of the Constituent Assembly (CA).”

 

Maoist vice chairman Narayan Kaji Shrestha

Wie ziet het nog wel zitten? De Maoïsten in elke geval niet: The meeting of the top leaders of the UCPN (Maoist), Nepali Congress, UML and United Democratic Madhesi Front (UDMF) held at Prime Minister’s residence in Baluwater Saturday evening ended without making any progress towards an agreement on the new constitution.
“Talks have failed. The Constituent Assembly could be dissolved,” Maoist vice chairman Narayan Kaji Shrestha said after the talks. Shrestha was tearful as he spoke to the media persons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *