Nepal News Invisible?

Invisible-Man-In-Suit-And-Tie-PostersIn de beste traditie van de Daily Invisble, de vermaarde handgeschreven krant (thans gereïncarneerd als weblog) van Julius Vischjager dat af en toe verschijnt (Vischjager: “The Daily Invisible verschijnt bijna iedere week, tenminste, als ik er zin in heb.”) heeft Nepal Nieuws zich de afgelopen twee jaar ook onzichtbaar opgesteld. De redactie volgde het nieuws in Nepal weliswaar met ijver en toewijding, maar is niet één keer op de gedachte gekomen – noch heeft de inspiratie gevoeld – om iets leesbaars op het scherm te toveren.
De redenen zijn divers, maar een belangrijk argument om het daglicht te schuwen was dat het Nieuws in Nepal zelf ook een beetje onzichtbaar bleef.

Toch een poging tot een update. Wat speelt er momenteel in politiek Nepal?

In November 2013 zijn er uiteindelijk verkiezingen geweest voor de Nepalese Constituent Assembly, de grondwetgevende volksvergadering. Zie hier voor een feitelijk verslag daarvan.
De Congres Partij en de UML hebben ruim gewonnen (+75%), de Maoïsten tuimelden van 229 zetels naar 80 en werden daarmee de derde partij – tot groot ongenoegen van Pushpa Kamal Dahal (a.k.a. Prachanda), die had gedacht de grootste politieke machtsfactor te blijven. Mislukt! De Maoïsten zitten dus in de oppositie, een rol die hen slecht ligt.

koiralaEen nieuwe start? Ogenschijnlijk niet. Het is teleurstellend te zien dat na zoveel jaren stand still die volgde op de Maoïstische insurgency, in Nepal een situatie is ontstaan die in personis sterk lijkt op die van tien jaar geleden. Dezelfde namen duiken op, zoals die van Sushil Koirala, de stokoude Congres-leider die nu premier is geworden. Verder zien we Sher Bahadur Deuba, Ram Sharan Mahat (Congress), Madhav Kumar Nepal, Jala Nath Khanal, KP Oli (UML) bedaard en bejaard over het politieke podium schuiven, alsof ze nooit zijn weggeweest. Voor de oppervlakkige buitenstander lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je zou toch zeggen dat het tijd wordt dit belegen corps eens flink te verjongen – het tableau à peine vivant ontbeert ‘vers bloed’, zullen we maar zeggen.

Is er al een grondwet? Daar ging het toch om?
Nee, die is er (nog steeds) niet. Onder de vorige Constituent Assembly is er jaren over vergaderd, zonder resultaat. De nu gekozen Assembly zal aan het werk moeten. Maar – zoals immer in het recente verleden – worden er ferme beloftes gedaan, zelfs deadlines gesteld (‘Maximaal één jaar hebben we nodig’). Of dit gaat lukken is een retorische vraag. Rondzingende epitheta als delayed en inconclusive doen het ergste vermoeden.

(Wordt vervolgd – wellicht.)

Divertimento

Verder wat nieuws in de categorie divertimento:

De Everest wordt steeds vuiler, en dus: Everest climbers will each be made to carry at least 8kg of rubbish back with them on the way down, under new rules to eradicate a growing garbage problem on the world’s highest peak.
Nepalese officials said the new rules were part of a package of measures that will be introduced from the start of the climbing season next month.
hillary-stepOp de beruchte Hillary step worden nu maatregelen genomen, omdat er lange files ontstonden van klimmers die elkaar verdrongen voor de daar aanwezige touwen:
Nepal plans to minimise the congestion of climbers near the 8850-metre summit of Mount Everest, which is clogged with scores of climbers during the short window of good weather.
One of the initiatives includes the introduction of separate fixed ropes for climbers ascending and descending near the summit to help ease the traffic, said Tourism Ministry official Mohan Krishna Sapkota.

Ook het woord ‘aluminium ladders’ is gevallen. Het wachten is nu nog op een kabelbaantje, zou je denken.

Niet alleen op de Everest kan men hoger komen, de FIFA ranking biedt ook kansen:
Nepal has climbed 9 positions up to 160th spot in the FIFA World Ranking for the month of March. Among the South Asian nations, Nepal is at the fifth position with 102 points while Afghanistan is at the top of the chart standing at 127th spot in the FIFA World Ranking.
Similarly, India is at the 152nd spot while Maldives is at 157th spot, Pakistan 158th spot, Bangladesh 162nd, Sri Lanka 173rd spot and Bhutan 207th spot.

Stropen

Dan het nieuws dat zeker niet onderbelicht kan blijven: in Nepal wordt niet meer gestroopt – dat is althans wat wij moeten geloven uit de krant:

The world is in the grip of an epidemic of wildlife crime that threatens the very existence of some species. Huge numbers of rhinos, elephants and tigers were illegally slaughtered in 2013, killed for body parts that sell for high sums on the international market.

This grim picture has one bright spot. On March 3, World Wildlife Day, Nepal commemorated a full year in which not a single rhino, elephant or tiger was reportedly killed in the country. Nepal also recorded a zero-kill year in 2011; a sole rhino was poached in 2012. The country’s secret is a combination of enforcement and incentives that, in effect, turn local communities into wildlife guardians. Other nations suffering from poaching should take notice.

Lees het gehele artikel in de National Geographic

HimalayanTigers.org

Tot in ons land resoneert de dit nieuws in kringen van biologen en leidt tot daden, getuige de oprichting (vorig najaar) van de Himalayan Tiger Foundation. Zie www.himalayantigers.org .

HTF logoDe doelstelling van deze organisatie is breder dan ‘natuurbescherming’ alleen. Het gaat om wetenschappelijk onderzoek om beheersmaatregelen gericht te ondersteunen. Zonder wetenschap geen kennis, en zonder kennis geen verstandig beleid, en zonder beleid geen tijgers. Waarom tijgers? De tijger is een zogenaamde ‘umbrella species’; indien je die soort beschermt  ‘neem je de gehele natuur daaronder vanzelf mee’  – om het maar eens eenvoudig te stellen.

Op 24 April is er een grote bijeenkomst in Leiden. Niets is hier Invisible aan: u bent allen van harte welkom.
De hooggeleerden Hans de Iongh (Leiden) en Jacques van Alphen (Amsterdam) voeren het wetenschappelijk woord, uit Nepal komt Dibesh Karmacharya vertellen over DNA onderzoek aan Tijgers en Sneeuwluipaarden. Adriaan van Dis (lid van de Raad van Advies) zal u op de hoogte brengen hoe hij bijna door een tijger werd opgegeten – the lucky one. Cas de Stoppelaar en Egbert van de Pol vertrekken deze week naar het Bardiya National Park (zuid Nepal) om daar de eerste steen te leggen voor het ‘BioLab’ dat gebouwd zal worden op het terrein van de Karnali Lodge van Tiger Tops, clearly visible de mooiste plek op aarde. Zij doen daar op 24 April ook verslag van.

Kortom, noteer in de agenda:
Datum: Donderdag 24 april 2014.
Aanvang: 15:30 uur.
Plaats: Sociëteit ‘De Burcht’, Burgsteeg 14, 2312 JS Leiden (http://www.deburchtleiden.nl/)
Aanmelding: U kunt zich aanmelden per email: mail@himalayantigers.org
Graag apart vermelden of u wilt deelnemen aan het diner.

Klik hier voor het volledige programma.

PS: U kunt alvast een aantal colleges Nature Conservation and Wildlife Genetics volgen: klik hier. Deze film is ook terug te vinden op YouTube .
Deze colleges werden in het najaar van 2013 gegeven aan de Kathmandu University, als voorbereiding op het opzetten van een Master course aan deze Universiteit, i.s.m. de Universiteiten van Leiden en Amsterdam.

Als u ze uit hebt, bent u bijna bioloog. Vragen kunt u stellen op 24 april.

 

4 thoughts on “Nepal News Invisible?”

  1. Beste redactie, zeer blij te merken dat u weer inspiratie voelt om ‘iets leesbaars’ op het scherm te toveren. Zoals altijd is deze update ook weer zeer leesbaar en ik zie uit naar de komende redactionele bijdragen op NepalNieuws! Keep up the good work! Groet, Bas

  2. Stoplichten op de Hillary Step wellicht een (beter) optie?
    En verder re Nepal news: Transparency en Invisibility niet (meer) met elkaar verwarren ajb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *